Vietnamistan – Deja vu?

Politiken skriver i dag:

Tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen afslører nu, at Danmark i halvandet år nægtede at følge et britisk krav om at lukke Armadillo.

I næsten halvandet år bemandede omkring 150 danske soldater den farlige og isolerede base Armadillo i Afghanistans Helmandprovins, selv om basen ikke længere havde betydning for krigen mod Taleban.

Armadillo havde udspillet sin militære rolle allerede i sommeren 2009, og den britiske hærledelse krævede, at danskerne lukkede basen.

Alligevel trak forsvaret først soldaterne tilbage fra Armadillo i efteråret 2010. I den mellemliggende periode blev fem danske soldater dræbt og 69 såret i området ved Armadillo og den mindre base Barakzai, der blev lukket samtidig.

Søren Gade sanktionerede beslutning

Det er forsvarets egne topfolk, der nu for første gang fortæller historien om lukningen af Armadillo. Det sker i en ny bog, ’Et land i krig’, skrevet af Politiken-journalisterne Lars Halskov og Jacob Svendsen.

»Der var noget mytisk omkring basen. Navnet og fortællingerne om kampen. Hvad ville de pårørende sige, hvis vi lukkede den? Havde det så været forgæves, at soldater havde givet deres liv for at komme derop?«, fortæller Tim Sloth Jørgensen i bogen.

Nu siger han til Politiken, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) sanktionerede beslutningen om at opretholde Armadillo.

»Sådan en sag som denne her skulle afstemmes politisk. Det var ikke en militær beslutning, om Danmark skulle trække sig tilbage eller ikke trække sig tilbage. Vi gav et militært input, men i den sidste ende var det en politisk beslutning«, siger Tim Sloth Jørgensen.”

Kilde: Danske soldater døde på base uden betydning

Krigen i Afghanistan bliver bare mere og mere Vietnam-lignende, man kan fristes til at kalde det “Vietnamistan” til tider. Præcis dette fænomen med, at man fortsætter for ikke at tabe ansigt skete under USAs mange-årige krig i Vietnam, og da det kom frem var det en af de primære grunde til at den amerikanske befolkning vendte sig imod krigen.

Jævnfør dokumentarfilmen The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers:

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.