Kommentar til Nikolaj Villumsen om nedskæring i antallet af EU-parlamentsmedlemmer

@ Nikolaj Villumsen

Nu er jeg ikke jubeltilhænger af EU på nogen måde, men jeg vil sige, at når der kommer flere medlemslande (Kroatien næste år) til, så giver det god mening, at pladserne bliver fordelt anderledes. Pointen med proportionel repræsentation er jo netop, at X antal vælgere er repræsenteret af Y antal parlamentsmedlemmer proportionelt til størrelsen af X.

Det samme princip gælder i de fleste lande hvis forfatning ikke dikterer et bestemt antal pladser, hvor man hvert 10 år eller lignende, fordeler pladser efter hvilke valgkredse har flest vælgere, det er bl.a. derfor at de franske socialister har vundet flertal i senatet, fordi byerne, hvor socialisterne er stærkest, nu har flere senatorere.

Det ville være udemokratisk hvis små lande som Danmark havde ligeså mange pladser som Tyskland, på præcis samme måde som hvis Bornholm havde ligeså mange folketingsmedlemmer som København og Aarhus.

Man kan være for eller imod at vi har et pan-europæisk parlament, men at kalde det unfair at også Danmark til tider må afgive pladser til andre (F.eks. Kroatien, evt. Island, og forhåbentlig Tyrkiet engang) proportionelt efter befolkningsstørrelserne osv., det emmer altså mere at højrefløjs-nationalisme end et spørgsmål om man synes det er demokratisk eller ej.

Jeg synes snarere der er et demokratisk problem i at magten på EU-niveau ikke ligger fuldt og helt hos Europa-parlamentet, men snarere i den tyske kanslers embede repræsenteret i Rådet og Ministerrådet. Det er det store demokratiske underskud, at man bare har skubbet Europa-parlamentet til side, og bare bruger Ministerrådet. Det svarer fuldstændig til at den tyske regering sagde “Til helvedet med Forbundsdagen” og bare regerede via Forbundsrådet, hvor de tyske delstater er repræsenteret.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.