Email til DR2 Deadline’s redaktion om deres dækning af krigen i Afghanistan

I dag skrev jeg følgende til DR2 Deadline’s redaktion på baggrund af deres 22:30 udsendelse i går aftes (mandag, d. 10. oktober).


Til Deadline’s redaktion.

I går (mandag d. 10. oktober) aftes i jeres 22:30 udsendelse havde i forsvarsministeren i studiet for, at diskutere krigen i Afghanistan.

Hvordan kan det være, at I ikke dækker den vinkel af krigen der handler om Afghanistan som et transitland for olie og naturgas fra Turkmenistan og Usbekistan? Jeg har aldrig hørt det perspektiv nævnt i nogle af jeres udsendelser, eller sågar andre steder i de danske medier.

Det eneste der nævnes i jeres dækning, handler kun moderat om rationalen for krigen, og der bliver terror løst nævnt, og nærmest aldrig fulgt helt til dørs. Det accepteres, som et dogme, at det er det eneste som krigen handler om. Man hører ikke meget længere om det man sagde om “at skabe demokrati”, det har man ligesom opgivet, efter at man fandt ud af, at det var en umulighed, og medierne har fulgt trop.

Når jeg ser dækningen af krigen slår det mig hvor lidt mening det giver. Fordi man træder kun vande omkring, at forsvarsministeren siger at man træner afghanske styrker som skal tage over i 2014, osv. osv., hvilket man ikke indtil videre har haft synderlig succes med, og så er der meget lidt grund til, at tro at man skulle have den endegyldige succes med det i 2014. Tænker man rationelt over det, giver det ufattelig lidt mening. Terrorrationalen er også gennemhullet, fordi de primære kilder til terrorisme er ikke Afghanistan, snarere tværtimod. I USA har man fået rapporter der siger at der kun er omkring 150 al-Qaeda folk i hele Afghanistan. Der er sikkert 10 gange flere Breivik-lignende typer i hele Europa. Angrebene i London var planlagt og udført af folk som var født og opvokset i Storbritanien, aj heller Afghanistan.

Noget man kunne have nævnt i forhold til “2014 målet” var, at man forventer, at påbegynde konstruktionen af en gaslinje i 2012, og sjovt nok skal den stå færdig i 2014. Hmmmmm, kunne der være et sammentræf hvad de årstal angår? Det ved jeg ikke, men synes det er påfaldende at ingen stiller det spørgsmål, hvilket ellers er mediernes job, at være kritiske og stille netop sådanne spørgsmål.

Hvis jeg må give et par referencer I kunne overveje at efterfølge. Denne vinkling på tingene har været dækket grundigt af The Real News (Uafhængig nyhedsorganisation), senest her i dag med dette indslag: http://www.youtube.com/watch?v=Jn7tkxihO-0

Jeg siger ikke, “Dæk kun denne vinkel og ikke den I hele tiden har gjort”, jeg synes bare I skulle overveje at give et noget mere sammenhængende billede af krigen i Afghanistan, så intelligente mennesker kan drage en sammenhængende mening om den på et oplyst grundlag. Den nuværende dækning, giver ikke en døjt mening.

Der har også været udtalelser fra en tidligere britiske ambassadør (Craig Murray), som har nævnt denne vinkel på krigen. The Real News havde for 2 år siden et interview med ham: http://www.youtube.com/watch?v=GBkQlm2ifpo

Håber I vil tage dette til efterretning, Deadline er på mange måder et fabelagtigt program, men det kritisk at dække de krige vor nation er part i, der synes jeg at I kunne gøre det en del bedre.

Venlig hilsen

Troels Just

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.