Debat om krigene i Afghanistan og Irak med Nicolas Helle

For lidt over en måned siden havde jeg følgende debat via Facebook med Nicolas Helle:


Troels Milinda Just via Finn Sørensen
Hvorfor vil regeringen sætte mig på B-holdet?

Nicolas Helle hvis bare vi havde ubegrænsede mængder af penge….

Nicolas Helle ?- og alle var raske

Troels Milinda Just Jeg kender et par unødvendige, udsigtsløse og uberettigede krige der kunne spares en stor bunke milliarder på.

Nicolas Helle Tror der er en del i libyen der er glade for vores støtte, men jeg så også helst at vi sparede lidt på krigene, selvom nogle ville kalde det egoistisk.

Troels Milinda Just Nu tænkte jeg på Afghanistan og Irak primært. Hvad Libyen angår er udgifterne meget begrænsede i forhold til Afghanistan, som snart har varet længere end 2. verdenskrig.

Nicolas Helle Vi er vel i Afganistan af samme grund, selvom forbedringerne er svære at få øje på for menigmand..
Men jeg er 100% enig, hellere passe på os selv end bruge pengene på at gå i krig for andre

Troels Milinda Just Det er det komiske ved Afghanistan krigen, ingen kan bestemme sig til hvorfor vi er der. Og det du hører fra politikerne er en gang tågesnak.

I øvrigt, tænk over det her. Afghanistan har oplevet krig i snart 40 år. Den eneste periode hvor kamphandlinger var mindre udbredt var under Taliban-regimet. Det betyder ikke, at afghanerne nødvendigvis synes om Taliban, men landet er fuldstændig ødelagt, det er knap nok et sammenhængende land i dag. Den historie har USA og Rusland det primære ansvar for.

Plus de krigsherrer som vesten støtter er på mange måder værre end Taliban, så hvis du går ud fra vi er i Afghanistan for, at hjælpe afghanerne, så er det både en fejlantagelse overordnet set, men det har ingen forbindelse til virkeligheden overhovedet.

Nicolas Helle ?”så hvis du går ud fra vi er i Afghanistan for, at hjælpe afghanerne, så er det både en fejlantagelse overordnet set, men det har ingen forbindelse til virkeligheden overhovedet.”
Ja man kan spekulere i om der er en gemt agenda.. Men det er trods alt spekulation. Man forsøger trods alt at sikre folket nogle rettigheder, de aldrig har haft før..

Troels Milinda Just ?@ Nicolas Helle

Der er ikke synderlig meget spekulation over det. Hvis du begynder at grave, finder du enorme mængder af ting som indikerer diverse ting. Tag Irak f.eks., har du hørt om Paul Bremers “100 orders” ? USAs overgangs administration (Militæradministration) i Irak i 2003 efter invasionen, indsatte diplomat Paul Bremer, som “regent” fristes man til at sige, med magt til, med et pennestrøjf, at ændre Iraks love, hvilket er ulovligt i følge folkeretten, en besættelsemagt må ikke ændre på et besat lands love. Haag konventionen fra 1899 siger:

“Art. 43. The authority of the legitimate power having actually passed into the hands of the occupant, the latter shall take all steps in his power to re-establish and insure, as far as possible, public order and safety, while respecting, unless absolutely prevented, the laws in force in the country.”

Det vidste Storbritanien i øvrigt godt, et lækket notat fra “Attorney General” (Mener det er noget ala statsanklager eller statsadvokat) Lord Goldsmith, viser at han informerede Tony Blair ved følgende: “the imposition of major structural economic reforms would not be authorized by international law.”

Noget Bremer bl.a. gjorde var (Det her var USAs militæradministration, ikke en demokratisk valgt regering), at privatisere Iraks vandforsyning, opløse hæren, åbne for udenlandske virksomheder i Irak osv. og alle mulige andre ting (Det man privatiserede blev sjovt nok overtaget amerikanske virksomheder)), som enhver person med demokratisk sindelag ville mene kun en demokratisk valgt regering og parlament bør vælge at gøre, ikke en fremmed militæradministration (Som jo er det samme som et diktatur, da Paul Bremer jo bare dekreterede det hele). Igen, det var bund ulovligt under international lov.

Hvad Afghanistan angår, omkring det du siger med rettigheder. Kvinders stilling i Afghanistan var faktisk væsentlig bedre i 70’erne, før borgerkrigen (Se mit svar til Niklas for en detaljeret redegørelse af historien) begyndte. Ikke at alt var perfekt, selvfølgelig ikke, pointen er bare, at krig, invasioner, besættelse, osv. har ført til tilbageskridt. Afghanistan er ikke noget sammenhængende land i dag pga. den totale ødelæggelse der har fundet sted de sidste 35 – 40 år.

Noget lignende er tilfældet i Irak, specielt i forhold til landets generelle tilstand. Ligesom, at det var USA som støttede Mujahideen (Som i dag er Taliban, igen se mit svar til Niklas) i Afghanistan, og dermed muliggjorde at de overtog magten i Afghanistan efter Gorbachev trak den røde hær ud, var det USA som støttede Saddam Hussein og hans diktatur (Og solgte ham våben, i øvrigt). Bare for at give dig et hurtigt eksempel, for omkring 1½ år siden så jeg en BBC dokumentar der hedder Science and Islam, som fortæller historien om muslimernes bidrag til videnskaben igennem tiderne (Før middelalderen i Europa vidste muslimerne at jorden var rund, århundreder før Vatikanet retsforfulgte Gallileo for det han kom med).

Se her: http://www.youtube.com/watch?v=TPlaS_wGzx8#t=8m18s
Videoen starter ved 8:18, se indtil 9:38. Læg mærke til kvinderne du ser i videoen, ingen af dem har bare et løst slør på. Det var naturligt nok ikke tilfældet for alle kvinder i Irak på det tidspunkt, men pointen er bare, at der er faktisk sket tilbageskridt i mellemøsten over de sidste 30 – 40 år. Det kan du også se på billeder fra Afghanistan på det tidspunkt, og førstehånds beretninger fra kvindeorganisationer.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.